Rīgas triatlonā Beāte Bula izcīna 8. vietu, uzvar anglis un šveiciete

Rīgas triatlonā Beāte Bula izcīna 8. vietu, uzvar anglis un šveiciete

Ar junioru startu sestdien lieliskos laika apstākļos plkst. 9.00 no rīta Mežaparkā sākās Eiropas junioru kausa posms triatlonā. Uz starta līnijas stājās 76 sportisti no 16 valstīm.

Junioru starts izvērtās gana interesants, jo jau sacensību ievadā ciešā cīņā par līdera statusu pēc peldēšanas posma vadībā izvirzījās Lawrence Martindale (GBR), viņam cieši pakausī elpoja Roy Baron (ISR) un turpat līdzās bija arī zviedru sportists Paul Frayon. Sekotāju grupa ar Oliver Mills (GBR) priekšgalā aiz TOP3 bija liela un izmaiņas vietu sadalījumā jau tranzītzonā bija ārkārtīgi dinamiskas. Latvijas sportistu spēka samēri Eiropas līmenī iezīmējās aiz labāko trīsdesmitnieka, kad 35. rezultātu peldēšanā uzrādija Sebastians Žigarkovs no līdera atpaliekot 54 sekundes. Miks Mejeris kā otrais ātrākais no latviešiem pirmajā starpfinišā S. Žigarkovam piekāpās vien 6 sekundes.

Riteņbraukšana pamatīgi sajauca kārtis junioru sacensībās - šveicieši N. Ranzoni un L. Bazzana, kuri pēc peldēšanas pat bija ārpus TOP20, spēja 22km veikt visātrāk un pacelties krietni uz augšu rezultātu tabulā. Ar to gan bija par maz, lai reāli pacinītos par vietu labāko sešiniekā, jo skriešanas ātrums pietiekami blīvajos rezultātos izrādījās izšķirošs. 4,85km garo skriešanas etapu visātrāk izdevās veikt sacensību uzvarētājam finišā Oliver Mills (GBR), kā 2. finišējā sportists no Izraēlas Roy Baron un 3. pozīciju finiša spurtā izcīnīja Enzo Bourdon (FRA). Skriešanas distancē ilgu laiku līderis bija tieši izraēlietis, taču taktiskāks distances beigās bija Mills. Olivers veica izšķirošo apdzīšanu, tik tikko ieskrienot Mežaparka lielās estrādes teritorijā un vairs neatskatījās. Noslēgumā 5 sekunžu pārsvars finišā pār Roy. Lai arī Enzo nebija pat labāko divdesmitniekā riteņbraukšanā, taču ar ātru peldēšanu un skriešanu izdevās gana komfortabli izcīnīt 3. vietu Eiropas triatlona junioru kausa posmā Rīgā. No latviešu junioriem finišā stiprākais izrādījās viens no jaunākajiem komandas dalībniekiem rīdzinieks Miks Meijers, kurš ierindojās 38. vietā, S. Žigarkovs sacensības noslēdza 48. vietā, Nils Kravalis 51. vietā, savukārt, Iļja Dorošconoks nefinišēja.

Pēc junioru starta tika veikta trases proflakse un uz starta stājās 23 juniorus.

Sacensības junioru konkurencē tika gaidītas, jo uz starta devās talantīgā Beāte Bula. Jau pirms starta varēja paredzēt, ka pēc peldēšanas un riteņbraukšanas viņa varētu būt viena no līderēm, taču jautājumus raisīja skriešanas distance, kurā ātrums, pagaidām, nav konkurētspējīgs ar līderēm.

Peldēšanas distances noslēdzošajos 300m iezīmējās izteikts līderu četrinieks, tostarp arī Beāte, kura pēc 1. etapa ierindojās 2. pozīcijā 10 sekundes aiz līderes Isabella Hayes (GBR). Aiz Beātes cieši sekoja Emma Ryšavkova (CZE) un Mirtel-Madlen Siimar (EST), pārējās sacensību dalībnieces vairāk kā 15 sekunžu atstatumā.

Arī sieviešu konkurencē riteņbraukšanas disciplīnā ātrākās bija šveicietes (Noemi Van Der Kaaij, Francesca Zenklusen un Marie Romanes), kuras iesaistījās cīņā par medaļām. Beāte uzņemto līderu cienīgo tempu spēja noturēt un būt kopā ar labākajām, taču konkurentes aiz muguras nebija nemaz tik tālu un bija pamatotas bažas par to vai izdosies būt pietiekami ātrai skrējienā, lai cīnītos par vietu TOP5. Tāpat stabilu sniegumu otrajā distances posmā demonstrēja igauniete Siimar un čehijas pārstāve Ryšavkova, saglabājot reālas cerības par goda pjedestālu. Finišā igauiete irindojās 6 vietā.

Skriešanas posms sākās ar pamatotām cerībām par latvietes ieraudzīšanu starp labākajām arī finišā, taču drīz vien iezīmējās skriešanas ātrumu atšķirības un turpinājumā no cīņas par TOP3 bija jākoncentrējas par vietas sagalbāšanu labāko sešiniekā. Otrajā aplī Ryšavkova (CZE) pirms došanās cauri Mežaparka estrādes vārtiem spēja iekrāt komfortablu pārsvaru pār tuvāko sekotāju Romanens (SUI), taču šveiciete nepadevās. Kad līdz finišam bija atlikuši mazāk kā 500m, starpība starp līderi Ryšavkovu un Romanens bija ap 8 sekundēm, taču finiša koridorā Marie atrada eksplozīvas enerģijas rezerves un burtiski pēdējos 10m izdevās apsteigt čehieti, lai kāptu uz augstākā pakāpiena apbalvošanas ceremonijā. Ar stabilu sniegumu visu posmu ietvaros kā 3. finišu sasniedza Van Der Kaaij (SUI) priekšā Hayes no Lielbritānijas. Beāte Bula mērķi sasniedza ar 8. labāko rezultātu, kas ir viņas līdz šim otrs labākais individuālais rezultāts karjerā Eiropas triatlona junioru kausa posmos.

Jāatzīmē, ka sacensībās piedalījās arī 2 sportisti no Arubas, kas sacensības Rīgā bija iekļāvuši savas Eiropas tūres sarakstā.

Rezultāti (vīrieši)

Rezultāti (sievietes)

Sportisti un treneri novērtējā Rīgas posma labo organizāciju un jau izteica vēlēšanos arī nākamgad apmeklēt Rīgas triatlonu 2024.

Paldies par atbalstu Rīgas Domei, LSFP, Kronis, BTA , Tērvete, Charlot, Astarte, Šlāgeris.

Galerijas