Rīgā notiek viens no vērienīgākajiem šaha festivāliem Ziemeļeiropā – «RTU Open 2023»

Rīgā notiek viens no vērienīgākajiem šaha festivāliem Ziemeļeiropā – «RTU Open 2023»

Starptautiskajā izstāžu centrā Ķīpsalā svinīgi atklāts Ziemeļeiropā lielākais un viens no prestižākajiem starptautiskajiem šaha festivāliem «RTU Open 2023», kurā nedēļas garumā sacentīsies vairāk nekā 500 dalībnieku no 29 valstīm. Turnīri ir piemēroti dažāda līmeņa spēlētājiem. Šaha festivālu jau tradicionāli rīko Rīgas Tehniskā universitāte (RTU) un Latvijas Šaha federācija (LŠF). 

«RTU Open» notiek jau 12. reizi. Šo gadu laikā tas kļuvis par augsta līmeņa starptautisku šaha notikumu. Šogad festivālā paredzēti 11 dažādi turnīri, kuros piedalīties pieteikušies 555 dalībnieki gan no Baltijas valstīm, Ziemeļeiropas un Centrālās Eiropas, gan tādām valstīm kā Japāna, Turkmenistāna un Filipīnas. Pasākuma galvenais ir lielmeistaru jeb A turnīrs, kas sākās 7. augustā. Tas ilgs visu nedēļu un tajā piedalās 201 spēlētājs, tostarp 12 lielmeistari, piecas lielmeistares un kopumā 73 titulēti šahisti no 26 valstīm. Turnīra favorīti ir deviņkārtējais Norvēģijas čempions Simen Agdestein, bijušais Gruzijas TOP 20 spēlētājs Baadur Jobava, pērngada «RTU Open 2022» uzvarētājs Paulius Pultinevicius no Lietuvas. Savukārt spēcīgākais Latvijas pārstāvis ir Toms Kantāns, kurš turnīrā izlikts ar septīto starta numuru.

A turnīrā šahisti aizvadīs deviņas kārtas. Pirmajā kārtā, kur pēc izlozes principa spēlētāji no turnīra starta tabulas augšdaļas tiekas ar spēlētājiem no lejasdaļas, piedzīvots pārsteigums – piecpadsmitgadīgais rīdzinieks Georgijs Germanovs, spēlējot ar baltajām figūrām, cīnījās neizšķirti pret Francijas lielmeistaru Akselu Delorme.

Paralēli paredzēti arī pieci klasiskā šaha turnīri, kā arī trīs turnīri ar vietējo klasifikāciju. Atsevišķās spēlēs mērosies gan amatieri, gan jaunieši, savukārt 10. un 11. augustā sāksies divi amatieru nedēļas nogales turnīri. Dalībnieki, kuriem nav iespēju šaham ziedot daudz laika, ir aicināti uz vienas dienas spēlēm – blica un rapida turnīriem. Uz nedēļas nogalē paredzētiem turnīriem vēl ir atvērta pieteikšanās.

Skatītāji aicināti apmeklēt gan festivāla norisi klātienē, gan sekot līdzi video tiešraidei, kuru vada Latvijas izlases līderis Arturs Neikšāns.

Festivāla ģenerālsponsors ir RTU, to atbalsta LŠF, Izglītības un zinātnes ministrija, jo festivāla īstenošana tiek līdzfinansēta no valsts budžeta, FIDE un Latvijas Sporta federāciju padome. Sadarbības partneri ir starptautiskais izstāžu centrs «Ķīpsala»,  akciju sabiedrība «Latvijas Gāze» un «Skrīveru saldumi».

Plašāka informācija par «RTU Open 2023» – https://rtuopen.lv/ un https://rtuopen.com/

Attēlā T. Juhna atklāj «RTU Open 2023»