Pēc 10 dienām Madonā - PK un Pasaules junioru čempionāts rollerslēpošanā

Pēc 10 dienām Madonā - PK un Pasaules junioru čempionāts rollerslēpošanā

Pēc 10 dienām, no 18. līdz 20. augustam, “Smeceres sils” trasē un Madonas pilsētas ielās norisināsies Pasaules kausa posms rollerslēpošanā. Sacensībās klasikā ar individuālo startu, 200M supersprintā un masu startā brīvajā stilā, sacentīsies 10 valstu sportisti, plānots, ka no Latvijas uz starta līnijas izies 25 sportisti.

PK posmam Madonā dalību pieteikuši sportisti no tādām valstīm kā Kazahstāna, Taipeja, Itālija, Vācija, Zviedrija, Ukraina, Lietuva, Latvija, Igaunija, Norvēģija.

Sacensību pirmajā dienā “Smeceres sils” trasē norisināsies sacensības klasikā ar individuālo startu, kur juniori sacentīsies 7,5 km un 10 km garā trasē, bet elites grupas sportisti, attiecīgi, 10km un 15km distancē. Sestdien norisināsies skatītāju iecienītākā distance – 200 metru sprints uz vienas no centrālajām ielām Madonā – Raiņa ielas. Svētdien sacensības noslēgsies ar masu startu pilsētas ielās, kur puiši veiks 20km distanci, bet sievietes – 15km.

Jūlija gaitā norisinājās divi Latvijas čempionāta posmi, kas vienlaicīgi bija arī nacionālā līmeņa atlases, lai noskaidrotu sastāvu PK posmiem rollerslēpošanā. Kā rezultātā, rollerslēpošanas izlasē vietu izcīnījuši 14 sportisti (6 meitenes, 8 puiši), bet Madonas posmā plānots, ka piedalīsies vairāk sportistu, tādējādi sniedzot iespēju iegūt starptautisku sacensību pieredzi.

“Sagatavošanās posms bijis ļoti veiksmīgs – aizvadīta nometne augstkalnē, labi izdevās nostartēt arī LČ posmos, tādējādi virzoties uz sezonas svarīgākajām sacensībām. Diemžēl atceltais Pasaules čempionāts Itālijā ieviesis savas korekcijas, bet tā vietā plānots aizvadīt nometni Otepē, Igaunijā, un tad jau klāt posms Madonā, kur šogad pirmo reizi būs iespēja sevi pierādīt elites grupā. Distanču garumi daudz nemainīsies, tikai klasiskā stila individuālajā distancē, taču konkurence elitē būs daudz sīvāka. Pēc Madonas PK posms Itālijā, un tad jau jāsāk plānot pirmās sniega nometnes un gatavoties PK slēpošanā,” stāsta Latvijas rollerslēpošanas izlases atlēts Lauris Kaparkalējs.

“Šogad jau astoto reizi Madonā norisināsies pasaules līmeņa rollerslēpošanas sacensības. Lai gan Itālijā plānotais pasaules čempionāts pārcelts uz 2024. gadu, Madonas gadījumā, plānotais PK posms norisināsies kā plānots, un paralēli tam norisināsies arī Pasaules junioru čempionāts. Tradīcija, ka Latvijā pēdējās astoņas sezonas norisinās augstākā līmeņa sacensības rollerslēpošanā, ir veicinājusi lielu intereses pieaugumu pašmāju sportistu vidū, kas izmanto rollerslēpošanu kā treniņa bāzi ziemai, kā arī, tādējādi, gūst sacensību pieredzi. Arī šogad mums ir ļoti perspektīva junioru izlase, kas ir ļoti būtiski slēpošanas attīstībai nākotnē, un no skatītāju perspektīvas, esmu pārliecināts, ka trīs sacensību dienas, atbalsot mūsu sportistus, sagādās emocijām bagātus mirkļus,” pasākumu aicina apmeklēt  sacensību organizators un "Smeceres sila" trases vadītājs Gunārs Ikaunieks.

Pirmais 2023. gada sezonas posms no 13. līdz 17. jūlijam tika aizvadīts Ščučinskā, Kazahstānā, otrais posms sekos Madonā, bet PK sezona no 8. līdz 10. septembrim noslēgsies Itālijā.

Pirmais Pasaules kauss rollerslēpošanā Latvijā tika rīkots 2004. gadā – Priekuļos, bet Madonā šogad plānots aizvadīt jau astoto Pasaules kausa posmu, 2019. gadā organizēts pasaules čempionāts. Pērn notikušajā PK posmā Latvijas sportistiem izdevās vairākkārt kāpt uz goda pjedestāla, starp tiem: Kitija Auziņa, Samanta Krampe, Lauris Kaparkalējs, Raimo Vīgants, Niks Saulītis, Rainers Paeglis.