Fonā Austrijas kalni un Latvijas jaunie ziemas orientieristi trasē

Publicitātes attēls

Pasaules junioru čempionāts orientēšanās ar slēpēm noslēdzas Austrijā

Latviju pasaules junioru čempionātā šogad pārstāvēja 6 sportisti. Pēc nopietna ieguldītā darba treniņnometnēs 2023. gada nogalē, uz Austriju komanda devās jau laicīgi, lai adaptētos startam augstkalnes apstākļos.

Viens no vadošajiem Latvijas jaunajiem ziemas orientieristiem, rīdzinieks Gustavs Staņa pirms šī gada galvenā starta piedalījās arī Pasaules studentu orientēšanās čempionātā ar slēpēm, kas notika līdzīgā apvidū. Komandā vēl startēja Madonas, Ogres, Siguldas un Daugavpils klubu pārstāvji. Vienlaicīgi ar junioru čempionātu notika arī Pasaules čempionāts pieaugušajiem un Eiropas čempionāts jauniešiem.

Savu labāko panākumu (bronzas medaļa Pasaules junioru čempionātā 2022) rīdziniekam Gustavam Staņam šogad atkārtot neizdevās. Vistuvāk tai Gustavs bija vidējā distancē, kur vairākkārt bija arī vadībā, tomēr inventāra salūšana liedza pacīnīties par vietu uz pjedestāla.

Labs starts izdevās arī stafetē, kur Gustavs Staņa pirmajā etapa finišēja kā trešais, taču turpinājumā komandas biedriem tik augstu pozīciju noturēt neizdevās.

Izlases treneris Nauris Neimanis par čempionātu: "Čempionāts ir izdevies. Izcīnītās medaļas jauniešu grupās ir plānveidīgā darbā sasniegtas. Junioru grupās cerības pilnībā piepildīt neizdevās. Kopumā čempionāts iezīmējās ar visai kalnainu apvidu, mainīgiem laika apstākļiem, slīdamību un iespējām slēpot apvidū ārpus trasēm. Sacensības notika viduskalnē ar vēlamu adaptāciju un uztura pielāgošanu, kas kopumā izdevās. Pirmais čempionāts, kad tika īstenoti slēpju fluora satura testi. Protams, liels prieks par ogrēniešu Bruno, Renāra un Lūkasa briedumu, spraigajā cīņā izraujot zelta medaļu stafetē. Bronzas medaļa stafetē jaunietēm, kā arī gados tik jaunās madonietes Lienes Riekstiņas un siguldietes Anetes Salavas iekļūšana TOP 10 ir atzīstams rezultāts. Junioru grupā G.Staņa bija tuvu medaļai vidējā distancē esot pat vadībā, bet kritiena dēļ lauzts inventārs un sekojoša kļūda. Priecē Somijas, Norvēģijas, Čehijas un citu ski-o lielvalstu atzinīgie vārdi par progresu jauniešu grupās. Tiem seko vēlējumi neapstāties pie sasniegtā, lai atkal Latvijai būtu spēcīga pieaugušo komanda. Panākumi nebūtu iedomājami bez pašvaldību un ģimeņu atbalsta. Komanda čempionāta laikā bija saliedēta un pierādīja, ka nebaidās no grūtībām."

Gustavs Staņa pats ar savu startu čempionātā nav apmierināts: “Šogad starti pasaules junioru čempionātā ne pārāk izdevušies. Labākais starts gandrīz izdevās vidējā distancē, kur cīnījos par uzvaru, taču ceļā uz pēdējo kontrolpunktu salauzu slēpju lamatiņu un, finišējot skriešus, pieļāvu kļūdu, kuras rezultātā diskvalifikācija. Sprintā pieļāvu lielu kļūdu, kas liedza cīnīties par labu rezultātu. Stafetē pirmo etapu veicu labi ar trešo rezultātu stafetes maiņā, taču finišā 7. vieta.“

Latvijas Orientēšanās federācija

Galerijas