Kreišam un Mauriņai uzvaras Prezidenta balvā vieglatlētikā, vairākiem citiem arkādiešiem godalgas

Kreišam un Mauriņai uzvaras Prezidenta balvā vieglatlētikā, vairākiem citiem arkādiešiem godalgas

Pagājušajā nedēļas nogalē Valmierā notikušajās prestižajās Prezidenta balvas izcīņas sacensībās vieglatlētikā, kas vienlaikus bija arī Baltijas komandu čempionāts ar Igaunijas un Lietuvas sportistu dalību, SS “Arkādija” pārstāvji – kārtslēcējs Valters Kreišs un 800m skrējēja Invida Mauriņa – izcīnīja uzvaras, bet vairāki citi arkādieši ieguva godalgotas vietas spēcīgā konkurencē ar kaimiņvalstu vieglatlētiem.

Latvijas čempionāta augstvērtīgākā  rezultāta īpašnieks Valters Kreišs Prezidenta balvas izcīņā bija labākais no arkādiešiem, bet trešais latviešu vidū, tikai trīssoļlēcējai Rūtai Katei Lasmanei un soļotājam Arnim Rumbeniekam esot nedaudz labākiem. Šī gada Latvijas čempions un Eiropas U23 4. vietas ieguvējs no Rīgas pārvarēja 5,36m augstumā novietoto latiņu, ar ko pietika pārliecinošai uzvarai, jo otro vietu ar 5,16m ieguva Kreiša treneris un iepriekšējos 17 (!) gadus Prezidenta balvā kārtslēkšanā uzvarējušais Mareks Ārents, nodrošinot Latvijai dubultuzvaru un vērtīgus punktus komandu ieskaitē. Sezonas līderis (5,65m) Kreišs mēģināja arī uzstādīt sacensību rekordu – 5,56m, bet visos trijos mēģinājumos tas neizdevās, bet katrās sacensībās nav iespējams lēkt rekorda līmenī.

Otru uzvaru Latvijai no SS “Arkādija” sarūpēja Invida Mauriņa. Pirms nedēļas Latvijas čempionātā sudrabu aiz Guntas Vaičules 400m ieguvusī rīdziniece skrēja savu ierasto 800m, kurā bija finālistu vidū jūlijā notikušajā Eiropas čempionātā U23. Sezonas līderei (2:04,93) un Saņņikova audzēknei Mauriņai uzvarai pietikās ar 2:07,48. Invida bija priecīga par uzvaru, atzīmējot, ka gājusi uz uzvaru, ne rezultātu. “Varu teikt, ka uzvara Prezidenta balvā ir jauks noslēgums sezonai, kura nav bijusi viegla. Tāpēc jo īpaši priecājos, ka noslēgums veiksmīgi un pārliecinoši izdevās, izcīnot uzvaru. Vairāk gāju taktiski uz uzvaru nekā rezultātu, bet tomēr, ja būtu zinājusi, ka pirmais aplis izvērtīsies tik lēns, noteikti būtu ņēmusi vadību jau no pirmajiem metriem.”

Vēl viena sezonas līdere no SS “Arkādija” – tāllēcēja Kitija Paula Melnbārde – devītajā sacensībās šogad pārsniedza 6m robežu. Šī gada Latvijas čempione par 21cm atpalika no personīgā un sezonas rekorda un atkārtoja Eiropas U23 čempionāta rezultātu – 6,09m, kas Palameika un Kluča audzēknei ļāva ieņemt 3. vietu.  

Trešās vietas ieguva vēl pāris SS “ Arkādija” pārstāvji. Latvijas rekordistes Ludmilas Olijares audzēknis Ernests Namnieks 400m trešo reizi šogad un karjerā noskrēja ātrāk par 49 sekundēm – 48,61 sekunde. Tas ir vēl 18 gadus vecā rīdzinieka personīgais rekords. Arī Guntas un Inetas Zālīšu dēls un Edgara Voitkeviča audzēknis Roberts Jānis Zālītis uzstādīja personīgo rekordu 200m – 21,52 sekundes. Lai arī Saņņikova audzēknim Artūram Lapiņam neizdevās pietuvoties sezonas pirmajā pusē uzstādītajam personīgajam rekordam 3000m/kavēkļu skrējienā (9:02,64), tomēr ar 9:45,09 Latvijas čempionātu medaļnieks godalgotu vietu Latvijai nodrošināja.

Līdzīgi kā vīriešiem kārtslēkšanā arī sievietēm divas godalgotas vietas tika Latvijai, tiesa, ne pirmā un otrā, bet gan otrā un trešā, ko sarūpēja Ārenta un Bortaščenokas audzēknes no SS “Arkādija”. Latvijas čempione Paula Kļaviņa pārvarēja 3,76m un ieguva otro vietu, bet Eiropas Jaunatnes olimpiskajā festivālā 8. vietu ieguvusī Sima Aškinezere pārlēca 3,66m augstumā novietoto latiņu un bija trešā. Uzvarētāja no Igaunijas – Mīa Tilmane, kurai tāpat kā Kļaviņai vēl ir tikai 17 gadu, vienīgā pārvarēja 4m augstumu – 4,06m.