Eiropas jauniešu orientēšanās čempionāts

Eiropas jauniešu orientēšanās čempionāts

Eiropas jauniešu orientēšanās čempionāts šogad Bulgārijā – pa kalniem un pa lejām. Tā arī trenere Baiba Smila apraksta sajūtas pēc sacensībām: “sajūtas ir kā pēc brauciena pa amerikāņu kalniņiem”.

Čempionāts norisinājās no 22. jūnija līdz 26. jūnijam. Pirmajā dienā bija sprints, kur vairāki sportisti “iesildīja kājas”, jo vairumam galvenais mērķis ir tieši meža distances. Otrajā dienā sportisti cīnījās garajā distancē un noslēgumā intrigas pilnā stafete.

No rīdziniekiem Eiropas jauniešu čempionātā piedalījās Lillija Brice, Edvards Zvirgzdiņš, Mārtiņš Dzenītis un Emīls Saulīte. Pavisam katrā vecuma grupā par medaļām cīnījās no 80 līdz 110 dalībniekiem.

SPRINTS

Sprinta distance izrādījās tehniskāka kā mūsējiem likās. Vietām sportisti tiešām varēja attīstīt lielu ātrumu, bet lielākajā daļā distances bija uzmanīgi jālasa karte - jāizvēlas pareizi ceļa varianti un jāierauga ne tik viegli pamanāmas ieejas un citi sīkumi.

REZULTĀTI

Lieliskus rezultātus izcīnīja W18 grupā Sanda Lapiņa (18. vieta), M18 grupā Edvards Zvirgzdiņš (21. vieta), M16 grupā Renārs Grasis (21. vieta) un W16 grupā Lauma Jānelsiņa (23. vieta).

GARĀ DISTANCE

Kalni, kalni un vēl vairāk kalni. Jā, tiešām, jauniešiem garajā distancē sagaidīja liels izaicinājums. Sākums visām grupām bija ātrs un neīpaši tehnisks, kas ļāva attīstīt lielu ātrumu un dažiem arī tas nozīmēja pārķert sākumu. Pārējā distance ne tikai ar lielajiem kalniem un nogāzēm, bet arī ar ceļa variantiem – skriet pāri visiem kalniem, skriet apkārt vai skriet pakāpeniski?

M18 grupas garās distances karte

REZULTĀTI

Apsveicam W16 grupas Lilliju Brici ar 19. vietu, M16 grupas Renāru Grasi ar 21. vietu, M18 grupas Edvardu Zvirgzdiņu ar 23. vietu, M16 grupas Lūkasu Siliņu ar 24. vietu un W18 grupas Sandu Lapiņu ar 25. vietu!

Komentārs no Lillijas Brices: ""Es nebiju gaidījusi tik labu rezultātu savā pirmajā EYOC, kas ir manas pirmas sacensības ārpus Latvijas un Baltijas čempionāta. Es uzsāku distanci ar domu, ka nevajag zaudēt uzvarētājai vairāk par 10 minūtēm un neuztaisīt nevienu lielu kļūdu. Startēju vienā minūtē ar Sandu Lapiņu, pirmie trīs etapi nebija vienādi, bet sanāca paskriet ar viņu kopā, kuri noteikti iedeva man papildus motivāciju skriet ātrāk un precīzāk. Distances vidū sapratu, ka labi skrienās, jā, varbūt bišķiņ lēni, bet precīzi un bez kļūdām. Tā kā startēju pašas grupas sākumā, nebiju finišā pārsteigta, ka atrodos top10, bet kad sāka finišēt pārējās meitenes un es vēl turējos top20 sapratu ka mans rezultāts ir ļoti labs. Mežs bija skrienams, labi lasāms un ari vietām loti skaists. Distance bija fiziski grūta, jo kāpuma ziņā, salīdzinot ar Latviju, kalni bija lieli.

STAFETE

Līdzīgi kā garajā distancē, stafete nebūt nebija viegla. Un pavisam negaidīti, distances beigās katram etapam sagaidīja neliels sprints – daži punkti bija izvietoti pilsētā.

Labākos rezultātus sasniedza Latvijas M16 un W18 komandas (abām 8. vietas), savukārt savu M18 stafetes 3. etapu ar labāko rezultātu pieveica Edvards Zvirgzdiņš!