Arkādiešiem lieli panākumi LČ vieglatlētikā, Kreišam Latvijas U23 rekords kārtslēkšanā

Arkādiešiem lieli panākumi LČ vieglatlētikā, Kreišam Latvijas U23 rekords kārtslēkšanā

Pagājušajā nedēļas nogalē Valmierā J.Daliņa stadionā notikušajā Latvijas čempionātā vieglatlētikā ar lieliem panākumiem nostartējuši SS “Arkādija” pārstāvji, izcīnot čempionu titulus, medaļas un arī uzstādot jaunus rekordus, par ko parūpējās kārtslēcējs Valters Kreišs (attēlā), kuram arī šī čempionāta augsvērtīgākais rezultāts punktu izteiksmē.

Iepriekš ziņojām, ka Eiropas U23 čempionātā ar jaunu personīgo rekordu 5,60m 4. vietu kārtslēkšanā izcīnīja rīdzinieks Valters Kreišs, kurš vēlāk intervijā atzina, ka varēja lēkt arī augstāk. Un lūk, nākamajās sacensībās, kas bija Latvijas čempionāts, arkādietis Kreišs to arī izpildīja, pārvarot 5,65m augstumu. Ar to Mareka Ārenta audzēknis ne tikai uzvarēja, izcīnot pirmo titulu pieaugušo grupā,  bet uzstādīja arī jaunu Latvijas U23 rekordu, par trīs centimetriem labojot vairāk nekā 40 gadus veco Aleksandra Obižajeva rezultātu, kas sasniegts 1981. gadā. 19 gadus vecā rīdzinieka rezultāts kļuva par čempionāta augstvērtīgākais rezultātu, balstoties uz Starptautiskās Vieglatlētikas savienības ("World Athletics") punktu tabulu – 1171 punkts. SS “Arkādijai” vēl vienu uzvaru kārtslēkšanā sarūpēja Ārenta un Bortaščenokas audzēkne Paula Kļaviņa, kura pārvarēja 3,66m.

Augstvērtīgāko rezultātu sešiniekā no visiem dalībniekiem čempionātā no SS “Arkādija” bija arī Anete Kociņa, kura ļoti labi nostartēja šķēpmešanā un pārvarēja 60m robežu – 61,10m, bet ar to Eiropas U23 vicečempionei nepietika uzvarai un 2021. gada panākuma atkārtošanai, jo teicama bija Līna Mūze (64,78m), kura sasniedza ceturto labāko rezultātu pasaulē šajā sezonā. Līdz ar to SS “Arkādija” pārstāve izcīnīja sudrabu. Toties pirmo pieaugušo čempiones titulu nopelnīja Kitija Paula Melnbārde, kura sasniedza karjeras trešo labāko rezultātu - 6,26m. Savulaik pasaules U18 čempionātā 4. vietu ieguvusī Kitija Paula pieaugušajos Latvijas čempionātā bija izcīnījusi bronzu, bet zelts tika iegūts tikai jaunākajās vecuma grupās.

Sudrabu 100m izcīnīja arkādietis Jānis Roberts Zālītis ar iepriecinošu rezultātu 10,51 sekunde, taču trešo gadu pēc kārtas vieglatlētu Gunta un Inetas dēls pie zelta netika, jo Oskars Grava bija par 0,13 sekundes ātrāks uzrādot labāko pēdējo desmit gadu rezultātu Latvijas čempionātos 100m. Eiropas U23 fināliste 800m Invida Mauriņa, lai trenētu ātruma īpašības bija pieteikta divas reizes īsākā distancē, kur ieguva otro vietu (55,46 sek.), jo uzvaru izcīnīja šobrīd ātrākā Latvijas sprintere Gunta Vaičule. Tikmēr 800m uzvarētājas rezultāts bija lēnāks par divām minūtēm un 12 sekundēm, bet Mauriņa EČ U23 Somijā šo distanci noskrēja ar sezonas labāko Latvijā un personīgo rekordu -2:04,93.

Arkādietes ar stafetes komandu (Jeļziaveta Romaņenko, Vendija Mauriņa, Laura Ķirse, Daniela Lasmane) izcīnīja zeltu 4x100, bet arkādiešu puišu kvartetam ar Zālīti, Pjazingu, Namnieku, Karpinski sastāvā 4x100m sudrabs.

Tikko no Eiropas Jaunatnes festivāla Slovēnijā, kur 1500m finālā ieguva 11. vietu, atbraukušais Kristers Kudlis SS “Arkādija” nopelnīja sudrabu, līdzīgā cīņā par zeltu par pussekundi piekāpjoties daugavpilietim Bogdanovam. Pie otras sudraba medaļas Kudlis tika 5000m, kur piecas sekundes šķīra no uzvarētāja. Aiz pārliecinošās līderes Lasmanes trīssoļlēkšanā sudrabs arī Zālītes audzēknei Patrīcijai Muravjovai (12,11m). Sudrabs arī Olijaru audzēknei 800m Nikolei Baikovai (2;14,17), kurai pussekunde pietrūka līdz medaļai 400m. Otrais bija arī tāllēcējs Raivo Bunde, Lūses audzēknim tikai 2cm pietrūkstot līdz zeltam, ko ar 7,01m rezultātu ieguva titulētais Jānis Leitis. 

Mārītes Lūses audzēknis Austris Karpinskis 400m ieguva 3. vietu, bet sudrabu un bronzu 5000m sievietēm nopelnīja arkādietes Valērija Curikova un Alise Petrova, kuras ļoti līdzīgi noskrēja un finišēja ar sekundes starpību, nedaudz ātrākai esot Valērijai. Otrā vieta 3000m kavēkļu skrējienā Siņicina audzēknei Viktorijai Bogdanovai.

Skaists punkts sekmīgajam čempionātam tika pielikts jauktajā 4x400m stafetē, kur SS “Arkādija” kvartets ar Nikoli Baikovu, Edvardu Kamerūtu, Lorēnu Briedi un Austri Karpinksi sastāvā, diezgan pārliecinoši – par piecām ar pusi sekundēm – apsteidzot tuvākos sekotājus no Valmieras. Vēl viena medaļa, proti, bronza otrai SS “Arkādija” komandai, jo trešo laiku uzrādīja Dābols, Selevičs, Skalberga, Ķirse.