Eidukas ļoti augstā 11. vieta PČ skiatlonā vēsturisks, bet gaidīts panākums

Eidukas ļoti augstā 11. vieta PČ skiatlonā vēsturisks, bet gaidīts panākums

Baltijas valstu pārliecinošā līdere distanču slēpošanā Patrīcija Eiduka vakar Planicā notiekošo čempionātu uzsāka ar lielisku panākumu, izcīnot 15km skiatlonā (7,5km klasikā+ 7,5km slidsolī) ļoti augsto 11. vietu.

Slēpotāja no Vecbebriem pamatīgi uzlaboja gan savu, gan arī Latvijas labāko vietu pasaules čempionātos, tādējādi sasniedzot vēsturisku panākumu un ievedot Latviju pasaules čempionātos pirmo reizi ne tikai trīsdesmitniekā, bet arī Top15. Baltijas valstu slēpotājas pasaules čempionātos tik augstu nav bijušas piecpadsmit gadus kopš titulētās Kristīnas Šmigunas laikiem.

Slovēnijas slēpošanas centrā Planicā pasaules čempionāts sākās nedēļas vidū ar sprintu klasikā. Pēc pieticīgā sākuma, kas vairumam Latvijas slēpotāju bija neparocīgajā klasikas sprintā, Latvijas slēpošanas līdzjutēji gaidīja 2022. gada pasaules U23 vicečempiones Patrīcijas Eidukas iesaistīšanos un augstas vietas iegūšanu. Pagājušajā čempionātā 2021. gadā Vācijā viņa bija tālu no savas labākās formas, tāpēc no plānotā Top25 sanāca vietas ceturtā desmita beigās vai piektā desmita sākumā.

Šajā sezonā Eiduku ģimene racionālāk piegāja pasaules čempionātam, uzsvaru liekot uz startēšanu tieši pasaules čempionātā Planicā. Tika ziedota medaļa vai pat medaļas pasaules U23 čempionātā Kanādā, un to Aizkraukles novada sportiste nedarītu, lai pieaugušo čempionātā tiktu tikai trīsdesmitniekā, kur nevienam no Latvijas līdz vakardienai nebija izdevies iekļūt. Pašas Eidukas 36. vieta sprintā 2019. gadā Zēfeldē un Baibas Bendikas 2021. gadā iegūtā 35. vieta 10km slidsolī bija līdz šim Latvijas sportistu labākais veikums.

Šīs sezonas starti parādīja, ka 2020.gada Latvijas labākā sportiste šoreiz ir gatava cīnīties par daudz augstākām vietām, kā minimums par divdesmitnieku un labākajā gadījumā par vietām labāko desmitniekā. To pasaules U23 sudraba medaļas ieguvēja no Latvijas sestdien ar 11. vietu arī skaidri apliecināja. Interesanti, ka vairākiem Latvijas slēpošanas līdzjutējiem Latvijas ievešana pasaules čempionātos distanču slēpošanā trīsdesmitniekā un Top15 paliks atmiņā arī ar to, ka tas notika tajā pašā dienā ar tradicionālo un leģendāro slēpojumu "Apkārt Alaukstam" Vecpiebalgas pusē. 

Eiduka visu distances laiku bija tuvu un cīnījās par desmitnieku. Beigās viņa tikai astoņas sekundes atpalika no desmitnieka, ko noslēdza pagājušā čempionāta 7. vietas ieguvēja un olimpisko spēļu 9. vietas ieguvēja šajā disciplīnā Delfīne Klodē no Francijas. Tieši aiz Patrīcijas palika norvēģiete Silje Teodorsena, kura Pasaules kausa posmos divas reizes ir bijusi sešiniekā, un labākā čehiete – vairākas reizes PK posmos desmitniekā tikusī Katarina Razimova.

Slēpotāja no Vecbebriem apsteidza gan Zviedrijas, gan Somijas trešo un ceturto numuru, kā arī Pekinā olimpisko bronzu šajā disciplīnā izcīnījušo austrieti Terēzu Štadloberi, kura pagājušajā pasaules čempionātā skiatlonā ierindojās uzreiz aiz godalgoto trijnieka,, un PK posmos uzvarējušo amerikānieti Roziju Brenanu (ASV līdere Džesika Diginsa skiatlonā nestartēja – aut.piez.).

Līdz ar to, pateicoties Eiduku ģimenes atvasei, tagad ne tikai olimpiskajās spēlēs un Pasaules kausa posmos, bet arī pasaules čempionātos distanču slēpošanā Latvija ir labāko trīsdesmitniekā ar ļoti augsto 11. vietu. Līdzīgu panākumu Eiduka mēģināja sasniegt arī pērn olimpiskajās spēlēs 30km, kur lielāko distances daļu atradās Top15 ar 12. rezultātu, taču sarežģījumi un ierobežojumi ar Covid testiem, kaspamatīgi  izjauca treniņrežīmu pirms olimpiskajām spēlēm un olimpisko spēļu laikā, bija atstājuši lielu iespaidu, tāpēc nācās pēdējos 7km pamatīgi atkrist. Savukārt tieši skiatlonā Baltijas ātrākajai slēpotājai netika ļauts startēt, un viņas bijusī komandas biedrene Izabella Marciša no Polijas tur ieņēma augsto 16. vietu.

Pēdējo reizi pasaules čempionātos Baltijas valsts sieviešu konkurencē Top15 bija 2007. gadā, kad Šmiguna trijās disciplīnās iekļuva desmitniekā.