Eiduka ar teicamu taktiku un ļoti labu rezultātu noslēdz pirmo Pasaules kausa posmu Somijā

Eiduka ar teicamu taktiku un ļoti labu rezultātu noslēdz pirmo Pasaules kausa posmu Somijā

Somijas ciematiņā Rukā notiekošo Pasaules kausa pirmo posmu distanču slēpošanā ar teicamu taktiku un ļoti labu rezultātu noslēgusi pasaules U23 vicečempione Patrīcija Eiduka no Aizkraukles novada, 20 km iedzīšanā brīvajā stilā pakāpjoties no 27. uz 21. vietu.

Vakar spraigajā cīņā par prestižo trīsdesmitnieku Patrīcija Eiduka, par 0,4 sekundēm apsteidzot vācieti Lauru Gimleri, ieguva 30.vietu, 18.reizi karjerā Pasaules kausa posmos tiekot trīsdesmit labāko vidū. Šodien trīs priekšā esošās slēpotājas nolēma nestartēt, tāpēc Baltijas vadošā slēpotāja distancē devās kā 27., nevis trīsdesmitā.

Šogad nebija minitūres, tāpēc piektdienas sprinta rezultātus neņēma vērā un tāpēc arī dažas spēcīgas distančnieces sprintā nemaz nestartēja. Šodien iedzīšana norisinājās pēc vakardienas 10km klasikas rezultātiem. Patrīcija Eiduka no uzvarētājas atpalika mazāk nekā jebkad – 1:25, jo pirms tam klasikā ar intervāla startu bija zaudējusi vairāk par divām minūtēm. Blīvie rezultāti trešajā desmitā deva labu izejas pozīciju, proti, piecu sekunžu robežās priekšā bija četras slēpotājas, bet divdesmitnieks tikai septiņu sekunžu atstatumā.  Pirms diviem gadiem Rukas iedzīšanā Eiduku ģimenes atvase otro reizi karjerā iekļuva trīsdesmitniekā ar 24.rezultātu.

Sacensību sākumā Eidukai izdevās realizēt plānu, proti, noķert pāris sekundes priekšā startējušās konkurentes un izveidot piecu slēpotāju grupiņu ar somietēm Anni Alakoski un Johannu Matintalo, olimpisko vicečempioni stafetē Sofiju Krēlu (Vāciju) un PK posmos trijniekā tikušo norvēģieti Helēnu Fossesholmu, ieņemot pozīcijas no 23. -27.vietai.

Pēc trešdaļas distances atkrita abas somietes un Krēla, bet Eiduka ar Fossesholmu, turot ļoti līdzīgu tempu ar līderēm, noķēra kādu brīdi pat 20-25 sekundes priekšā esošās konkurentes – japānieti Masako Išidu, kanādieti Katrīnu Stjuarti-Džonsu, itālieti Katarinu Gancu, vācieti Koletu Ridzeku un arī nozīmīgākajās sacensībās desmitniekā bieži tikušo austrieti Terēzu Štadloberi. Ridzeka ātri atkrita, paliekot sešu slēpotāju grupiņai no 18.-23.vietai. Kad bija palikuši 3,5km tempu neturēja itāliete un japāniete, Eidukas grupiņai paliekto četratā un tuvojoties nākamajām tuvākajām priekšā esošajām konkurentēm – šveicietei Fendrihai, zviedrietēm Ribomai un Ilarai.

Pašās beigās tomēr Eidukas spēki sāka izsīkt, tāpēc nesanāca cīņa par vietām divdesmitniekā, finišējot 21. vietā, kas ir teicams rezultāts, ņemot vērā veikto kāpumu ne tikai vispār, bet starp pasaules Top30 slēpotājām, un arī kādas panākumus guvušās slēpotājas bija blakus un arī atstātas aiz muguras.

Vakardienas pirmo divu vietu ieguvējas Eba Andersone un Frīda Karlsone jau no paša sākuma uzņēma ātru tempu, ar katru kontrolatzīmi palielinot pārsvaru. Ja uz 3,3km tas pieauga līdz 25 sekundēm, tad kilometru vēlāk jau sasniedza pusminūti, bet pēc trešdaļas distances jau tuvojās 40 sekundēm. Tobrīd bija skaidrs, ka uzvarētāja noskaidrosies abu Zviedrijas slēpotāju starpā. 2,5km līdz beigām rāvienu veica Karlsone, un ar to pietikās, lai nodrošinātu pārliecinošu uzvaru – ceturto karjerā. Andersonei otrā vieta, bet spraigā finiša spurtā vairāku slēpotāju vidū par trešo vietu ātrākā izrādījās norvēģiete Tirila Udenesa Venga, nopelnot trešo godalgu, bet pirmo distancē.

Jaunā sistēma, kad PK kopvērtējuma punktus saņem pirmās piecdesmit, degradē kopvērtējuma punktu iegūšanas prestižu. Pirmkārt, uz starta izgāja vairs tikai 49 slēpotājas, tādējādi atliekot tikai finišēt, lai tiktu pie punktiem, un, otrkārt, šādā situācijā pie PK kopvērtējuma punktiem, kas kādreiz bija tik īpaši un prestiži, varēja tikt tik vāja līmeņa slēpotājas kā kazahietes, ukrainiete Oleha, korejiete Hana un armēniete Galstjana.